Moja kuhinja

Pišinger oblande

— Autor bojanaepo2209 @ 22:25

Sastojci:

- 6 jaja

- 300 gr šećera

- 200 gr čokolade

- 250 gr margarina

- pakovanje velikih oblandi 

Jaja, šećer i 200 gr omekšale čokolade mutiti na pari dok masa ne postane gusta. Skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi. Sjediniti sa umućenim margarinom. Filovati oblande.

 


Torta od malina sa piškotama

— Autor bojanaepo2209 @ 20:33

 Sastojci: 

- 500 gr piškota

- 8 pavlaka

- 500 gr šećera

- 500 gr malina

Izmešati pavlaku, šećer i maline ali ne previše da ne bipostalo retko. Filovati 3 reda piškota, 3 reda fila. Početi piškotama azavršiti filom. Po želji ukrasiti šlagom.

 


Brzi rolat od čokolade

— Autor bojanaepo2209 @ 20:23

 Sastojci:

Kora:

- 5 jaja

- 80 gr šećera u prahu

- 1 vanilin šećer

- 5 ravnih kašika brašna

- 80 gr otopljene čokolade za kuvanje

 Fil:

- 2 dcl slatke pavlake

Ispeći koru i kad se ohladi filovati umućenom slatkom pavlakom.

 


Ledene kocke

— Autor bojanaepo2209 @ 14:23

Kora:

- 6 jajeta

- 6 kašika šećera

- 3 kašike kakaa

- 6 kašika brašna

- 3 kašike ulja

U tanjiru prvo izmešati brašno i kakao.

Umutiti belanca dok ne dobijete penastu masu zatim dodati šećer, žumanca, ulje i brašno izmešano sa kakaom. Izliti u pleh i peći na 200 stepeni oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je kora pečena probušite čačkalicom i ukoliko testo ne ostane na čačkalici kora je pečena.

Preliv:

- 250 gr šećera

- 1/4 l vode

- 1/2 limuna iscediti

Skuvati preliv i preliti na gotovu koru i vratiti u isključenu rernu da odstoji 3-4 minuta. 

Beli fil:

- 1/2 l mleka

- 9 kašika brašna

- 250 gr šećera u prahu

- 200 gr margarina

Brašno razmutiti u malo mleka (od tih pola litre) zatim to dodati ostatku mleka koje se zagrejalo. Kuvati uz neprestano mešanje. Ako vam se stvore grudvice samo nastavite da mešate i dobićete ujednačenu masu. Ohladiti fil.

Šećer u prahu umutiti sa margarinom i sastaviti sa kuvanim filom i preliti preko kore.

Glazura:

3 kašike ulja i 100 gr čokolade rastopiti i preliti preko belog fila.

Jesti ohlađeno iz frižidera.

Uživajte! 

 


Belo meso sa pavlakom

— Autor bojanaepo2209 @ 13:50

Sastojci:

- 500 gr belog mesa

- 2 dl kisele pavlake 

- 3 čena belog luka

- 100 gr margarina

- začin

- peršunov list

Meso isecite na šnicle i malo ga izlupajte zatim istopite margarin i u njega uvaljajte šnicle.

Poređajte šnicle u pleh ili vatrostalnu činiju. Izmešajte pavlaku, beli luk i začin (po želji) i prelijte preko mesa. Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni.

Ukrasiti peršunovim listom.

 


Pita sa mesom

— Autor bojanaepo2209 @ 13:33

Sastojci:

- 500 gr tankih kora

- 600 gr mlevenog mesa isprženog sa lukom i začinima (začin C, biber)

- 1 pavlaka

- 1 čaša kisele vode

- 4 jajeta

- 100 gr ulja (zagrejati)

Meso podeliti na 3 jednaka dela. Poređati četvrtinu kora pa jednu trećinu mesa. Ređati 4 puta kore i 3 puta meso.

Kada se sve poređa iseći pitu na manje komade. Svaki rez preliti vrelim uljem.

Izmešati jaja, pavlaku i kiselu vodu i preliti preko pite. Po želji posuti susamom. Ostaviti da stoji pre pečenja najmanje dva sata. 

 


Čokoladni mafini

— Autor bojanaepo2209 @ 13:07

Sastojci:

- 250 gr brašna

- 200 gr šećera

- 1/2 kesice praška za pecivo

- 2 kašike kakaa

- 250 ml mleka

- 100 gr čokolade (iseckane ili izlomljene na male parčiće)

- 80 ml ulja

- 2 vanilin šećera

- 1 jaje 

Sjediniti navedene sastojke i masu izliti u kalup za mafine i peći u rerni zagrejanoj na 200 C oko 15-20 minuta. Kada su mafini gotovi, isključiti rernu i ostaviti ih u njoj 5 minuta.

 


Brza pita sa sirom

— Autor bojanaepo2209 @ 00:15

Sastojci:

- 4 jaja

- 2 dcl jogurta

- 15 kašika brašna

- 1 prašak za pecivo

- 1 dcl ulja

- 200 gr sira (može i više)

- malo soli (u zavisnosti od sira)

Od navedenih sastojaka napraviti masu i izliti u tepsiju podmazanu uljem ili na papir za pečenje (peki papir Laughing). Posuti susamom i peći na 220 stepeni dok fino ne porumeni. 

Slično je proji, ako ste ljubitelj iste probajte ovu pitu. 


Pileća salata sa susamom

— Autor bojanaepo2209 @ 00:20

Sastojci:

- 2 bela mesa

- kiseli krastavčići po želji (oko 10 komada)

- 100 gr majoneza

- 1 kisela pavlaka

- so

- 100 gr susama (peći uz neprestano mešanje dok blago ne porumeni)

Obariti belo meso i kada se ohladi iseckati na kockice veličine graška. Krastavčiće iseći na istu veličinu i sjediniti sa mesom, pavlakom, majonezom i susamom. Posoliti po potrebi.

Ako vam je salata gusta dodati još pavlake. Možete je po želji ukrasiti kolutićima krastavčića.

 Uživajte!  

 

 


Potopljeni kolači

— Autor bojanaepo2209 @ 23:51

Testo:

- dva jajeta

- 2 kašike šećera                   

- 2 kašike slatkog mleka

- 1 kafena šoljica ulja

- 1 prašak za pecivo

- brašna po potrebi

Od navedenih sastojaka umesiti testo i praviti kolačiće i ređati na podmazan pleh (slika 1). Peći na 200 stepeni dok blago ne porumene.

Skuvati preliv od:

- 3 čaše vode

- 2 čaše šećera

- 1 kesica vanilin šećera 

Preko vrućih kolača sipati hladan preliv i ostaviti da upije. Jesti ohlađeno.

Prijatno! (slika 2) Smile

 


Kolač sa višnjama

— Autor bojanaepo2209 @ 23:11

Sastojci: 

- 3 jajeta

- 2 čaše šećera

- 1 čaša jogurta

- pola čaše ulja

- 2 čaše brašna

- 1 prašak za pecivo

- pola kg višanja

Priprema: Penasto umutiti jaja sa šećerom zatim dodati jogurt i ulje pa brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro sjediniti. Polovinu testa izručiti u pleh i staviti da se peče. Kad se malo zapeče staviti višnje i preostali deo testa. Peći na laganoj vatri.

P.S. Ovo je jedan od kolača gde više volim sam fil nego kolač! Tongue out 


Salata "Mimoza"

— Autor bojanaepo2209 @ 01:28

Inače moja omiljena salata, brzo i lako se pravi. Nema neke nauke Smile

 Sastojci:

-         2 jajeta

-         2 krompira

-         300 gr šunke

-         300 gr kačkavalja

-         100 gr majoneza

-         1 čaša kisele pavlake

 

Način pripreme:

Krompir s ljuskom i jaja obariti i ostaviti da se ohlade. Kada se krompir ohladi, oljuštiti ga. Izrendati oba krompira pa preko toga premazati pola čaše pavlake. Zatim narendati šunku, pa je premazati sa 100 grama majoneza. Preko majoneza narendati 150 grama kačkavalja, oba belanca i jedno žumance i sve to premazati ostatkom pavlake. Završiti rendanjem kačkavalja, ovog puta na sitno rende i preostalim žumancetom, tako da izgleda kao mimoza.

 Prijatno! 


Za početak

— Autor bojanaepo2209 @ 23:18

 

I posle dužeg razmišljanja odlučih o čemu bih volela da pišem, onako od srca kako bih ja to rekla. Podeliću sa vama recepte uglavnom mojih omiljenih jela. Od glavnih jela, salata, peciva preko torti i kolača...  Odmah da vam kažem, nemam nekog preteranog iskustva u spremanju hrane ali sam zainteresovana da naučim. Ovo što sam dosad naučila, naučila sam od moje mame. Naravno, mamina kuhinja je najbolja. A ni na babinu se ne žalim Smile Više o svemu tome sledeći put!

 

 


Powered by blog.rs